Sådan får du dine flotte havefliser tilbage

Havefliser der er renset og imprægneret

Havefliser er flotte og giver både noget praktisk og noget æstetisk til din have. Men fliser får også alger, og de får somme tider flisepest. Nogle vælger at leve med det, andre vælger at bekæmpe det.

Du kan bekæmpe det selv, eller du kan få fagfolk til at gøre det for dig.

Hvad er alger og flisepest?

Flisepest og alger er nogle former for lav, som har gode vækstbetingelser på overflader, der er udsat for vind og vejr. Det er nogle ret undselige vækster, som dog kan brede sig ret hurtigt, hvis de rette forhold er til stede.

Nogle arter vokser hurtigere end andre, men fælles for dem er, at de sidder virkelig godt fast.

Hvorfor kan alger og flisepest være skadelige?

De små lave vækster er ikke spor farlige i sig selv, men de kan være årsag til, at de underliggende fliser tager skade.

De trives allerbedst i fugt, så derfor optræder den oftest på fliser, som ligger på nordsiden eller i skygge. De vokser tæt og er gode til at holde på fugten. Fliser, der stort set konstant er udsat for fugt vil med tiden blive eroderet af fugten. Den kan så at sige smuldre stille og roligt.

Derfor er det bedst for dine fliser, at du holder alge- og flisepestbestanden nede.

Hvordan kan det holdes nede?

Det er både ret nemt og ret svært at holde algerne nede. Det er nemt, fordi de faktisk bare kan skrubbes af med en hård børste og så spules der rent bagefter. De kan også bekæmpes ved at sandblæse dem og endelig kan de bekæmpes med kemikalier.

Den sidstnævnte løsning kan være skadelig for miljøet, så vær varsom med at vælge den.

Det svære ligger i, at algerne sender nogle meget små og ikke synlige sporer ud, som så bare sidder tilbage i fliserne og venter på, at forholdene igen er til at vokse i.

Flisepest kan være nærmest umulig selv at få bugt med. Selv når det har været tørke længe, og flisepesten tørrer ud og knækker, vil det stadig være i stand til at gro uanfægtet lige så snart, det bliver fugtigt i vejret igen.

Begge dele kan bekæmpes, og du kan med fordel imprægnere efter fliserensningen, så det holdes i skak i en væsentlig længere periode.

Professionel fliserens

Bliver træt bare ved tanken om, hvor bøvlet og Sisyfos-agtigt det er selv at holde sine fliser fri for alger, flisepest og andet skidt, så findes der heldigvis nogle firmaer, der er eksperter i netop den opgave.

De findes rundt i hele landet. Se for eksempel efter fliserens i Roskilde, og du vil snart finde nogle velegnede firmaer. Så kan du hyre nogle fagfolk til opgaven og være sikker på, at de rykker ud med alle deres remedier, materialer og ekspertise, der nok skal få bugt med de uønskede algevækster og så videre. Og tilmed sørge for, at der går ret lang tid, før det bliver nødvendigt at hidkalde dem igen.

Du slipper for bøvlet, og de vil hellere end gerne hjælpe dig af med problemet – og gerne på den mest skånsomme måde i forhold til miljøet.