Goddag til gipsloftet – fordele og fifs ved opsætning af gipsloft

Gammelt gipsloft

Gipsloftet er efterhånden en hyppigt anvendt løsning, når der skal lægges nyt loft. Få her et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, inden du trækker i arbejdstøjet.

Ujævne overflader, forfaldent tapet eller smårevner hist og her. Når loftet med tiden begynder at give sig og synge på sidste vers, er det tid til at beslutte, om det skal ordnes med lappeløsninger, eller om løsningen er et splinternyt loft.

Er sidstnævnte tilfældet, kan en god og bekvem løsning være at investere i et gipsloft. En loftstype der op gennem halvfemserne og siden da er blevet mere og mere populær for boligejere. Og det med god grund.

Gipsloftet rummer en række fordele, der tilsammen er medvirkende til, at det både kan være praktisk, langtidsholdbar og til dels økonomisk løsning, hvis det eksisterende loft alligevel er begyndt at halte.

Det hvide, strømlinede og moderne look, gipsloftet byder på, findes allerede i massevis af danske hjem, og opsætningsprocessen er faktisk mere smertefri, end man skulle tro.

På med gipspladerne, der skrues direkte på forskallingen – under isoleringslaget – og pludselig er du den heldige indehaver af et dugfriskt og helt glat, nyt loft.

Her følger en hurtig guide til, hvordan et gipsloft sættes op, og hvorfor du med fordel kan vælge gipsloftet, hvis tiden nærmer sig til en udskiftning.

En langtidsholdbar løsning

Som nævnt er processen overskuelig og til at gå til. Ser vi bort fra resultatet, der på mange måder er designmæssigt helt i tråd med det nordiske, minimale og stilrene look, der er oppe i tiden, er selve monteringen relativt simpel. Det eneste, den kræver, er tålmodighed og omhu – og en anelse gåpåmod hos den indre gør det selv-mand.

Det, der trækker ned, er, at den efterfølgende spartling og slibning er et stort arbejde. Men så igen: En afsat weekend, et par opsmøgede ærmer og lidt god vilje – så er du godt på vej.

Til gengæld er fordelene ved et gipsloft klare over tid. Når først spartlingen og slibningen er klaret, er loftet umådeligt let at male, som følge af den jævne overflade. Eksempelvis sammenlignet med et træloft, der kræver væsentligt mere tid og større omhyggelighed.

Med et gipsloft for du et lyst, langtidsholdbart loft, der ikke har tendens til afskalning og krakelering. Et loft der tit og ofte kan skabe rummelighed og åbne lokalet op på ny.

Træ- eller stålgitter

Der er penge at hente, hvis du vælger at få monteret et gipsloft. I al fald sammenlignet med trælofter, hvor udgifterne til træ og træpaneler hurtigt vokser sig store, eller ved afregningen af murerarbejdet, hvis et helt nyt loft skal mures op.

Gipsloftet tillader dig desuden at isolere yderligere ved samme lejlighed. Invester i en ny portion Rockwool og møv det ind mellem trælægterne og gipspladerne. På sigt tjener den ekstra isolerings sig hurtigt hjem.

Inden du når til den nemme del, der er selve opsætningen af gipsloftet, skal der monteres et gitter i loftet – som gipspladerne kan skrues fast på. Det kan være af træ eller stål, hvis du da ikke har et eksisterende træloft, der blot skal belægges med gips.

Stålgitteret har den fordel, at den har større resistens over for forandringer i fugt- og temperaturforhold over tid. Dermed er det mere holdbart på sigt, men også et større arbejde både at sætte op.

Til sammenligning er trægitteret både billigere i materialer og nemmere at have med at gøre, hvis du vil begrænse tømrerarbejdet til en sav og en boremaskine.

Her kan du se hvordan du montere loftsprofil

Gå grundigt til værks

Er valget først truffet og gipsloftet oppe, er du allerede nået et godt stykke vej. Herfra er der kun slutspurten tilbage, som der i virkeligheden ikke er særlig meget spurt over.

Gipspladerne skal nemlig spartles og slibes, inden det nye, funklende loft er helt i mål.

I den forbindelse er det et rigtig godt fif at gå grundigt og metodisk til værks. Sørg for at bruge gradvist finere spartelmasse og ikke mindst anvende armeringsmateriale de steder, hvor pladerne mødes. Det er det, der sikrer, at loftet ikke sprækker eller får smårevner.

Med det in mente skaber du en ensartet masse og den konsekvente struktur i overfladen, som er nøglen til det strømlinede udseende.

Ovenpå spartlingen skal spartelmasse have lov at tørre et døgns tid, inden småkornene skal slibes af overfladen, og det nye gipsloft står klart. For det optimale resultat er det vigtigt, at spartelmassen er helt og aldeles hærdet, og du sørger for at slibe flere gange med løbende finere sandpapir. Hellere en gang for meget end en for lidt.